Gaslaan 1
3741 WJ Baarn
06 142 767 55
info@dievlinderdatbenjij.nl

Praktijk voor bewustwording
voor kinderen en volwassenen

Neem contact op!
“‘Old’ school prepares for a career
‘New’ school prepares for life”

Tex Gunning

hoogsensitiviteit in de praktijk

De structuren waardoor ons schoolsysteem is gevormd, lijkt steeds minder aan te sluiten bij de kinderen van nu, de hooggevoelige kinderen. Het schoolsysteem is immers gebaseerd op oude afspraken die toen heel goed werkten voor de kinderen. Hoogsensitieve kinderen hebben echter een andere manier van lesgeven nodig. Niet alleen gericht op cognitieve vaardigheden, maar een holistische aanpak. Kinderen zijn meer dan ze denken! Het gaat in het onderwijs om hoofd, hart en handen.

Daar komt bij dat niet alle kinderen een voorkeur hebben ontwikkeld voor het taaldenken. Het talige leersysteem is echter de manier waarop leerkrachten kinderen kennis overdragen: via kleine stapjes steeds dichter komen bij het einddoel, namelijk: kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Maar er zijn kinderen die een voorkeur hebben en houden voor beelddenken. Zij werken vanuit het grote geheel en passen daar de kleine onderdeeltjes in. Zij willen snappen waarom ze iets leren, anders beklijft iets niet. Zij beleven de kennis die aangeboden wordt met hun hele lijf en passen het in bij wat ze al weten. Zij denken snel (beelddenkers kunnen 32 beelden per seconde denken tegenover 2 woorden bij de taaldenkers) en zijn creatief, maar daardoor ook ongeorganiseerd, associatief en snel afgeleid.

Deze kinderen vragen een andere aanpak. Ze hebben grenzen en overzicht nodig en een leerkracht die hen begrijpt. Ze hebben behoefte aan echte aandacht en tijd. Kun jij ze die geven?